Страници

8 май 2018 г.

Какво се прави на задушница?

Използвам наближаващата (Черешова) задушница за да напомня какво се прави в този ден. Ще напиша идеален, според мен, вариант. Вие решавате, според вашите възможности, как да постъпите. Преди това, обаче се допитайте до вашият свещеник, забравете какво съм казал аз и се съобразете с неговото мнение.

Предишният петък е работен ден, но, ако имате възможност, посетете гробовете на своите близки. Почистете ги, преметете наоколо и полейте цветята, ако има. Прелейте гробовете с червено вино. Ако нямате - с вода "на кръст".

На самата задушница в храмовете след утренната и литургията се отслужва обща панахида. (Ако има традиция обща панахида се служи и на вечернята в петък.) Присъствайте още на утренната и литургията, запалете свещичка и се помолете за починалите ви близки. Хубаво е, освен панахидата, да си пуснете и служба за упокой на близките си.

Участвайте в общата панахида за своите близки - съпрузи, (да ви ги пази Бог, но ако има) деца, родители, братя и сестри ... Добре е имената на последно починалите да ги запишете на първите места. Носете, като на всеки друг помен, питка, жито, червено вино и раздавки.

След панахидата раздайте каквото сте донесли. (Може да оставите част и за по-късно.) Посетете отново гробовете на близките си, прелейте ги с цялото останало от панахидата вино и запалете свещица. Помолете се.

Служби (и общи панахиди) се запизват преди започване на богослужението, но най-добре от предния ден. За да пренощуват листчетата в светият олтар.

И накрая - може би най-важното. Основното е нашата молитва. Свещеникът ще си отслужи неговото, това му е задължение, но трябва и ние да положим усилие. Да платим служба, да купим свещ не е достатъчно - Бог гледа сърцето и душата, не парите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар